Som jeg har nævnt i et tidligere indlæg, er jeg i denne måned med i Bag om redaktionen i Vores Børn, hvor jeg fortæller om en af vores juletraditioner. En af vores decembertraditioner er denne basse af en krans med fyld af marcipan, revet æbler og kanel, som jeg hvert år bager til Carlas “1/2-årsfødselsdag”. I år faldt dagen på en lørdag, så vi udviddede med en lille julefrokost sammen med familien og afsluttede med krans og gløgg.
Kransen smager knaldgodt, så jeg synes at I skal have opskriften:
Dej
25 g. øko gær
2,5 dl lun mælk
2 æg
1 æggeblomme (gem hviden til pensling)
75 g sukker
Kornene fra en halv vaniliestang
1 knsp. salt
ca. 600 g hvedemel
175 g smør
Fyld
75 g smør
50 g sukker
75 g revet marcipan
3 revne æbler
1 tsk. kanel
1 æggehvide til pensling
Drys med mandelflager og perlesukker
Rør gæren ud i den lune mælk og tilsæt æg, sukker, vanilie, salt og mel (lidt ad gangen). Smuldr smøret i og ælt evt. den resterende mel i til dejen er blød og smidig. Lad dejen hæve lunt i min. 1 time (gerne mere).
Rør fyldet sammen.
Rul dejen ud til et ca. 90 cm. lang, smalt rektangel og læg fyldet langs midten dejen. Fold siderne ind over hinanden og form et hjerte på en bageplade med bagepapir. pensl med æggehvide og drys med mandelflager og perlesukker.
Lad hjertet efterhæve i gerne 45 min. Og bag det ved 200 grader i ca. 20 min.
Det bliver en kæmpekage, så man kan evt. også lave halv portion, men så tror jeg ikke at man kan forme det til et hjerte.
11 kommentarer
Mums den ser lækker ud:) kunne jeg godt fristes til at bage:)
Den ser bare lækkert ud, har aldrig rigtig bagt kranse før men kunne helt blive fristede til at begynde.
Den lyder virkelig lækker – især delen med de revne æbler :) nam!
http://www.itsmypassions.dk
Dejligt med opskriften, jeg har faktisk gået og tænkt på at jeg ville spørge dig om den :)
Sally – Jeg kan i hvert fald godt anbefale den :)
Camilla – Jeg har faktisk heller aldrig bagt (eller købt) kranse ellers. Synes lidt, at det var sådan noget min farmor bagte :) Men den smager altså super godt og den kunne egentlig sagtens bages lidt oftere ;)
Julie – Ja, det bliver rigtig lækkert med æblerne :)
Sofie – Jamen, så har du den her :)
mm lækkert. Hvor ser I godt ud i bladet:-)
Og hvor lyder det bare hyggeligt med jeres nissebal! Det er bedre nisseløjer end dem vores drillenisse finder på.
Åh, hvor ser den lækker ud. Den må helt klart afprøves en vinter-hyggedag med kælketure og kagespisning (hvis sneen ellers har tænkt sig at komme i år.)
1000 tak, Christina :) Ikke nogen nem opgave, at finde et billede af Carla og jeg SAMMEN, MED vinterstemning, hvor Carla ikke er ALT for lille OG hvor vi begge ser nogenlunde ud på. Okay, måske har jeg mest gået efter et, hvor jeg ser nogenlunde ud på. Carla ser måske en smule fjoget ud på, men vi ved jo godt at hun er lækker, ik ;)
Ja, det var ret heldigt at ham drillenissen havde mere i ærmet. Lidt af en udfordring, at få ham med hjem efter en uges sygdom…
Signe – Ja, hvor bliver den jule-sne af?! Man er vel blevet lidt forvent de sidste par år :)
Den krans ser rigtig lækker ud.
Og det er en god tradition at fejre Carlas halve års fødselsdage.
[…] genganger (eller traditioner, er det vel! ;), så har vi fejret Carlas halvårs fødselsdag med halvårskransen i dag. Det er ikke fordi, at vi ellers gør noget ud af dagen, det er mest bare en hyggelig […]
[…] (gerne af flere omgange), bages pebernødder efter svigermors opskrift, bages luciabolller og halvårskrans , laves hjemmelavede æbleskiver og besøges julemarked I Aalborg, hvor der skal ståes på […]