Tine spurgte mig, hvordan det gik med mit karamelkogeri, som jeg nævnte kort her. Og ærligt talt, det gik desværre ikke ret godt… Altså karamelmassen smagte helt vildt godt, men den ville slet ikke stivne, ikke engang efter en nat i køleskabet. (Tænker at den måske ikke har kogt længe nok? Jeg havde ellers allerede adskillede variationer i tankerne, mens jeg stod der og rørte i gryden ;). Jeg kunne naturligvis ikke bære tanken om, at karamelmassen skulle gå til spilde, så jeg fandt på at “støbe” massen ind chokolade ;) Og sådan endte jeg med mine helt egne hjemmelavede toffifeer af lys chokolade med flydende karamel og en hasselnød indeni. På alle måder et alt for stort arbejde, men da min testsmager fik sin smagsprøve var dommen: “Meega professionelt!” Han kvitterede med en god kop kaffe og en lakridssmåkage :)
Ps. Jeg har stadig et lille glas flydende karamel til overs i køleskabet. Nogle ideer til hvad det kan bruges til? Jeg har lidt overvejet hjemmelavet karamel-is… A la Mc D sunday! Men forslag til “sundere alternativer” modtages gerne ;)
11 kommentarer
Når enden er god er alting jo godt:-) Har selv lige kogt karameller, og de skal godt koge i en evighed. Brugte et stegetermometer, men troede det var i stykker da den først masse kun var oppe på knap 110 grader efter næsten 1 time. Den skulle op på 120, men der kom jeg aldrig, så de er også lidt bløde. Min chokolade karameller fik jeg helsigvis op på de 120 grader, så de blev lige som de skulle.
Send gerne nogle herned:)
Det er svært, det med at koge karameller. Min erfaring er, at der også er forskel på, hvilken glukose man bruger. Jeg har en opskrift på bloggen som er gennemtestet og fungerer godt for mig. Jeg bruger Heibergs glukose.
Hjemmelavede toffifeer lyder da heller ikke værst. ;)
Hjemmelavet karamel-is er en god idé. Ellers kan karamellen måske bruges på yoghurt natural (evt sammen med frisk frugt og ristede havregryn), når morgenmaden skal være lidt ekstra lækker? Eller du kan komme lidt i te/kaffe – måske det kunne smage godt?
Jeg glæder mig til at læse, hvad du ender med at bruge det til. :)
Hvor ærgeligt. Jeg har lavet den opskrift flere gange og den fungere fint her. Jeg tror måske også det kan være typen af glukosesirup, i kombination af temperaturen i gryden og tiden – det lyder i al til fælde som om den skulle have mere tid og højere varme evt.
Men til gengæld lyder det endelige resultat ret lækkert også ;-)
Prøv dem her
http://anneauchocolat.dk/?p=152
Det er lidt hårdt at røre, men det tog nu ikke så lang tid. De er så lækre.
For en toffifee-elsker lyder hjemmelavede jo SLET ikke ilde :-)
Jeg synes karamelis lyder som en god ide, ellers kan du være kagekrea og bruge den som “pynt” på en tallerken med et stykke kage :-)
Det var da ærgerligt! Men ikke helt skidt alligevel jo… :-)
Synes du skal gå all-in, og lave dig en lækker is. Mmm…
Jeg bruger en anden opskrift, hvor der ikke er glukose i. Og der bliver karamellerne heller ikke “hårde”, hvis man koger det for let. De skal helst “bulderkoge” fra starten.
KH Tine
Årh, øv, at det gik lidt galt – men god redning! ;)
Jeg har også hørt at den gode bløde karamel, a la Guldkaramel, laves med glukose og druesukker. Men ja, det tager bare 20-25 min. før det har den rigtige konsistens under konstant omrøring, så det er hårdt arbejde at lave karameller:)
Her hjemme er vi vilde med karamel i kaffen. Det er virkelig lækkert.
Kh. Malene