Hermed som lovet, opskriften på franskbrødet.
- 0,5 dl surdej (jeg har bare brugt min surdej med rugmel, men jeg tror også at jeg skal have startet en “lys” surdej)
- 10 g gær
- Ca 4 dl vand
- 1 lille spsk groft salt
- 1 spsk. sirup
- Ca 500 g sigtet speltmel (jeg har brugt Urtekrams)
- Blå birkes til drys
Bland vand og gær + surdej. Tilsæt salt, sirup og til sidst mel. Rør dejen sammen til en klistret dej. Hæld dejen på en smurt form og lad den hæven under folie i køleskabet natten over. Jeg arbejder stadig lidt med mængderne… Ind til videre er dejen vokset lidt ud af formen i løbet af natten, men måske kan det ikke undgåes, hvis brødet skal kunne hæve op over formen under bagningen?
Om morgenen tager jeg dejen ud af formen, fjerner folie og drysser med blå birkes. Tænder ovnen på 250 grader med en bradepande nederst i ovnen. Når ovnen er varm hælder jeg en kop vand i bradepanden, sætter brødet ind på en bagerist og slukker ovnen i 5 min. hvorefter den tændes på 200 grader og brødet bages i ca. 30-35 min.
Opskriften, eller især bagemetoden, er inspireret af en opskrift fra bogen Byens bedste brød. Egentlig ligner ingredienserne og forholdene utroligt meget både slaskebollerne og grydebrødet (Plums udgave, ikke min med rugmel ;) og jeg er bestemt ikke den som står og hverken ælter eller rører ret længe i dejen. Ingredienserne bliver bare lige rørt sammen. Så det overrasker mig, hvor meget brødets karakter og sprødhed kan ændre sig, bare ved at ændre bagemetoden.
Og nu, ikke mere om franskbrød lige foreløbigt ;)
6 kommentarer
Tak for opskriften, var blevet helt nysgerrig på den efterhånden, med den gode reklame du har lavet de sidste par dage:)
Selv tak :) Ja, der har vist været franskbrøds-spam på bloggen her i weekenden ;)
Det ser godt ud mit mislykkedes i morges, men jeg prøver igen :)
Ja, du må på den igen, Heidi. Bager du med eller uden form? Jeg synes at det er meget mere “save” med form.
Ser super lækkert ud! Det må prøves, må bare lige have lavet en surdej først :)
Tænker lidt… mener du at du tager dejen ud af formen inden du bager det, elle er det bare mig, der ikke forstår hvad du skriver? ;)
Hmm… blev det lidt rodet? Det skal bages i formen :)